ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ


ПРИГОТУВАННЯ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН


Лікарські рослини застосовують всередину і зовнішньо у вигляді чаїв, відварів, настоянок, екстрактів, порошків, примочок, мазей, ванн.


НАСТОЇ (чаї, збори)


Одну чайну ложку трави висипатиють в чашку, заливають окропом, накривають чашку блюдцем або кришкою. Через 20 хвилин проціджують настій через ситечко. Отриманий настій випити.

Після першого прийому настою потрібно уважно прислухатися до себе, свого організму. Якщо ви не помітили істотної зміни, але і гірше не стало, можна додати на чашку окропу ще 1 чайну ложку трави. Лікарі знають, що для різних людей дозування може бути різним. І тут тільки ви самі можете визначити за своїм станом необхідне дозування.

Всі посібники досвідчених травників дають, до речі, таке дозування 1:10. Так що наш варіант оптимальний. Краще спробувати для початку 1 чайну ложку.


ВІДВАРИ


Готують з коренів або кори. В емальований кухоль або каструльку всипають сировину (пропорція 1:10),заливають холодною водою, ставлять на легкий вогонь і кип'ятять не більше 20 хвилин. Відвар слід процідити через ситечко і використовувати за призначенням. Настої і відвари потрібно готувати щодня, так як вони швидко псуються.


Колонки

ЕКСТРАКТИ


Це напіврідка лікарська форма, що отримується шляхом випаровування до половини початкового об'єму в закритому посуді. Зберігати можна в холодильнику кілька днів.


ПОРОШОК


Висушені трави стовчені в ступці. Зберігають порошки, як і траву, в скляних банках або коробках з щільними кришками.



МАЗІ


Порошки з трави ретельно змішують з вазеліном, салом або рослинним маслом. Можна готувати мазі і на вершковому маслі. Зберігати слід в холодильнику.

Мазі, приготовлені на основі сала або масла, швидко проникають в шкіру і діють більш ефективно, ніж мазі на основі вазеліну






НАСТОЯНКИ


Придатні для тривалого зберігання. Зазвичай готують на 40 % горілці або 70% -му спирті. Подрібнену сировину поміщають в скляну банку і заливають спиртом або горілкою в співвідношенні 1: 5 або 1:10 для сильнодіючих рослин.

Суміш закривають дуже щільною кришкою і витримують при кімнатній температурі тиждень. Потім настоянку фільтрують через сито, виливають в темну пляшку і використовують за призначенням лікаря (зазвичай краплями по 10-30, залежно від характеру хімічного складу сировини).

Спиртові настоянки можна зберігати навіть кілька років.